- en serie musikk-verksteder med trær og treverk
- oppdag lyden i trestokkene - lag ny musikk!

Ulike alderstrinn inviteres med i Drivhusets tre-musikk-projsekt. Felles for alle verkstedene er trær og treverk som materiale og skog som inspirasjonskilde. Alle de ulike "åringene" blir dokumentert her.

om årringer, skogen, lyden, tiden:
- viser årringene tiden som går ?
- er det mørke spor av vinter som gir treverket styrke?
- hvordan kan vi få treet til å dirre og skaper toner ?
- hvordan lage vår egen musikk med tre-instrumenter ?

ÅRRING 1
Mai 2014 - pilotverksted ute i skogen med 1. trinn fra Disen skole og 3. trinn fra
Tonsenhagen skole
Både Disen og Tonsenhagen skole har sine faste leirplasser i skogen som vi kunne dra til. Isak, Per Oddvar og Jon Halvor fra Drivhuset hadde tatt med sag, tau og verktøy og laget istand en musikk-plass der både stokker og strenger ble hengt opp mellom trærne.
Les mer om hvordan klassene utforsket skogen med lytteoppgaver og musikalsk oppvarming, deltok i felling av trær, saging av lydstokker og klubber og sist men ikke minst komponerte egen musikk som ble fremført live i skogen. 


HØR DISEN-MUSIKKEN HER
HØR TONSENHAGEN-MUSIKKEN HER

ÅRRING 2
Barnehageverksteder i Biermannsgårdens hage mai 2015
4. og 5. mai var det klart for utforskning av stokker, lyd og musikk sammen med barnehagebarn. Stokkene kom rett fra skogen med bark og det hele, og etter litt saging og eksperimentering var alle klare for å spille og samarbeide om nye komposisjoner både ute og inne.
LES MER og hør musikken fra Vøyensvingen og Oskar Braaten bhg.

ÅRRING 3  Mellomtrinnet - verksted i skogen sept. 2015
7. + 8. september ble 7. trinn fra
Sagene skole med ut i skogen for å lage trestokk-melodier pluss rop og rap i skogen. Topp innsats!
Team:
Simon Stranger tekst, Per Oddvar Johansen slagverk,
Jon Halvor Bjørnseth treverk/leder

Vi fant en flott leirplass ved Skar i Maridalen, og med Sagene på besøk i veldig fint høstvær ble det sving på fantasi og spilleglede. Se blog-innleggene her:
Sagen klasse 7A - naturdiktere og frosker i friluft
Sagene klasse 7B - inntok skogen
og der kan man se video fra skogskonsertene.

ÅRRING 4   Ungdomstrinn-verksted i skogen sept. 2015
9.+10. september var hele 10, trinn fra
Tokerud ungdomsskole ute i skogen ved Vesletjern (Rødtvedt) for å lage skog-konsert. Det ble tre runder med klasse A, B og C som alle fikk sage og spikke instrumenter og lage hvert sitt stykke med trestokker, gevir, stein og stemmekraft. Artig å se at også de eldste elevene setter pris på kreativ skogmusikk.
På blogsisden ble det publisert flere filmsnutter og dokumentasjon:
9. september med 10 A + 10 B
10. september med 10 C
Team :
Siv Øyunn Kjenstad og Per Oddvar Johansen - slagverk,
+ verkstedsleder
Jon Halvor Bjørnseth fra Drivhuset.


ÅRRING 5 søndag 13. sept. 2015 kl 11-15 - FINALE!
ULTIMA - åpent skog-verksted foran Riksscenen, Schous pl.
Drivhuset tok med et lass med stokker, og stativer og bukker for både hengende og liggende stokkofoner pluss noen buskofoner med strenger, og inviterte både barn og voksne til å sage egne toner og til å spille og improvisere. Drivhusets team var
Per Oddvar Johansen, Isak Anderssen og Jon Halvor Bjørnseth. Stokkofonen vokste med mange meter i løpet av dagen og musikken rullet og gikk kontinuerlig. En flott finale for Årringer.
Denne urbane versjonen av Årringer-verkstedet ble arrangert i samarbeid med "
Barnas Ultima-Dag" som ellers hadde et rikholdig program inne på Riksscenen Les MerÅRRINGER tilbys i Den kulturelle skolesekken våren 2016
Prosjektet fortsetter våren 2016 og tilbys gjennom Den kulturelle skolesekken i Oslo, noe som gir anledning for å gjennomføre prosjektet med langt flere skoleklasser - tilsammen 44 !
Det blir leirplasser i ulike deler av Oslo-marka. Se informasjon:
Den kulturelle skolesekken

Drivhuset har gjennom snart 20 år samlet erfaringer fra en rekke musikk- og komposisjons-prosjekter for hele alders-spekteret fra barnehagebarn til ungdommer. Ved å la alle alderstrinn forhold seg til samme tematikk og de samme basis-instrumenter får vi samlet en bred erfaringsbase som blir nyttig som en referanse i enda flere verksteder i tiden fremover.

ÅRRINGER gjennomføres med støtte fra Norsk Kulturråd og Fond for utøvende kunstnere. Takk til Håvard Pedersen i Oslo Kommune friluftsetaten for valg av leirplasser og tillatelse til å høste noe av busk og kratt.

slagverker Per Oddvar Johansen nå med sag

Vil du høre mer musikk laget på tre-instrumenter? Slagverkstrioen Pinquins spilte våren 2014 bestillingsverket ARBOJ med instrumenter og verktøy fra Drivhuset


kreative musikkverksteder siden 1998
http://drivhuset.org